Czy jest jakiś napój, który lepiej ugasi pragnienie w upalny dzień? Popularność cydru na całym świecie nieustannie rośnie. Film o baskijskich producentach i historii tego alkoholu, który zaprezentujemy Wam w KRAMie już dziś, będzie świetną okazją do przedstawienia tego, co najlepsze na Dolnym Śląsku: świetnych producentów cydru, degustacji i rozmowy z nimi.
Co roku, od stycznia do kwietnia baskijscy producenci cydru przyciągają tysiące gości, z kraju i z całego świata. Wszyscy chcą poznać tutejsze kulinarne tradycje: spróbować klasycznego omleta, dorsza, czy serów, a także wypić cydr i brać udział w rytuale „txotx”. To współczesne obyczaje, ale z bardzo głębokimi korzeniami. Napój alkoholowy z fermentowanych jabłek wytwarzano prawdopodobnie jeszcze przed naszą erą.
Film śledzi historię cydru (głównie hiszpańską) i zabiera widza w fascynującą podróż: geograficzną, kulturalną, techologiczną i gastronomiczną, pełną niespodzianek. Opowieść, podana w lekki i bezpretensjonalny sposób naprawdę wciąga widza w świat cydrów.
Kontynuując zgadasz się na politykę cookies. Więcej informacji
The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.