x
Ładowanie...

KRAM poleca: Pesto z kolendry i awokado

6 grudnia 2018

KRAM to doskonałe miejsce na zakupy dla lubiących gotować i jeść świadomie.
To także miejsce pełne kulinarnych inspiracji.
Dziś prezentujemy jedną z nich. 

Autorski przepis na aromatyczne pesto, które możecie przygotować na świąteczny spotkanie.
Wszystkie najwyższej jakości składniki, prosto od wyselekcjonowanych dostawców i producentów, kupicie oczywiście w KRAMie.
 

Pesto z kolendry i awokado
Przepis na 4 osoby


 
Składniki:
5 łyżek oliwy z oliwek
1 średnie awokado
Pęczek świeżej kolendry
70 g orzechów pinii lub pestek dynii
Sok z połowy limonki lub cytryny
Ząbek czosnku
100 g parmezanu
Sól
Opcjonalnie świeża ostra zielona papryczka Makaron z semoliny durum, kształt trofie świeży lub suchy
 

Sposób przygotowania:
Orzechy lub pestki dyni podpraż do lekkiego zrumienienia na suchej patelni. Do blendera elektrycznego wrzuć awokado, umytą kolendrę, limonkę, czosnek, oliwę i sól, zmiksuj. Dodaj podprażone orzechy lub pestki i zmiksuj pulsacyjnie, tak aby orzechy były zmielone, ale wyczuwalne. Makaron ugotuj w osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. WAŻNE! Nie rozgotuj makaronu i podaj go na świeżo po ugotowaniu. Aby pesto lepiej połączyło się  z makaronem, do gotującej wody można wrzucić przekrojonego na pół ziemniaka. Zachowaj odrobinę płynu z gotowania, przy łączeniu makaronu z pesto i startym parmezanem można podlać odrobiną wody z gotowania. Serwuj od razu, skrapiając makaron dodatkowo odrobiną oliwy i posypując kilkoma cienkimi plastrami parmezanu.
 

Tagi: