x
Ładowanie...

KRAM poleca: Pesto z kolendry i awokado

6 grudnia 2018

KRAM to doskonałe miejsce na zakupy dla lubiących gotować i jeść świadomie.
To także miejsce pełne kulinarnych inspiracji.
Dziś prezentujemy jedną z nich. 

Autorski przepis na aromatyczne pesto, które możecie przygotować na świąteczny spotkanie.
Wszystkie najwyższej jakości składniki, prosto od wyselekcjonowanych dostawców i producentów, kupicie oczywiście w KRAMie.
 

Pesto z kolendry i awokado
Przepis na 4 osoby


 
Składniki:
5 łyżek oliwy z oliwek
1 średnie awokado
Pęczek świeżej kolendry
70 g orzechów pinii lub pestek dynii
Sok z połowy limonki lub cytryny
Ząbek czosnku
100 g parmezanu
Sól
Opcjonalnie świeża ostra zielona papryczka Makaron z semoliny durum, kształt trofie świeży lub suchy
 

Sposób przygotowania:
Orzechy lub pestki dyni podpraż do lekkiego zrumienienia na suchej patelni. Do blendera elektrycznego wrzuć awokado, umytą kolendrę, limonkę, czosnek, oliwę i sól, zmiksuj. Dodaj podprażone orzechy lub pestki i zmiksuj pulsacyjnie, tak aby orzechy były zmielone, ale wyczuwalne. Makaron ugotuj w osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. WAŻNE! Nie rozgotuj makaronu i podaj go na świeżo po ugotowaniu. Aby pesto lepiej połączyło się  z makaronem, do gotującej wody można wrzucić przekrojonego na pół ziemniaka. Zachowaj odrobinę płynu z gotowania, przy łączeniu makaronu z pesto i startym parmezanem można podlać odrobiną wody z gotowania. Serwuj od razu, skrapiając makaron dodatkowo odrobiną oliwy i posypując kilkoma cienkimi plastrami parmezanu.
 

Tagi:

Kontynuując zgadasz się na politykę cookies. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close