x

Spaceplan od kuchni

13 grudnia 2019

Spaceplan wykonał prace fitoutowe dla przestrzeni CulinaryOn Warsaw.
 
Spaceplan wykonał wnętrze największej szkoły gotowania w Europie – warszawskiego CulinaryOna. Przestrzeń eventowa należy do międzynarodowej sieci CulinaryOn i znajduje się w budynku Ethos przy placu Trzech Krzyży.


 
Generalnym wykonawcą wnętrza była firma projektowo-budowlana Spaceplan. Do zadań Spaceplanu należały: prace budowlane, instalacyjne i montażowe, a także niestandardowe, wysokospecjalistyczne prace takie jak wykonanie odpowiedniego systemu wentylacyjnego i instalacji elektrycznej, które, w przypadku przestrzeni gastronomicznej, są wyjątkowo istotne i mają podwyższone wymagania.
 
CulinaryOn Warsaw, który znajduje się na parterze budynku Ethos przy placu Trzech Krzyży w Śródmieściu Warszawy, ma ponad 500 mkw. powierzchni. Jest to piąta placówka sieci – po Moskwie, Singapurze, St. Petersburgu i Bukareszcie. Spaceplan, poza wykończeniem przestrzeni od zera (ściany działowe, wykończenie ścian, podłogi, sufity otwarte, wyciszające, drzwi, wykończenie łazienek i przestrzeni zaplecza itd.), był odpowiedzialny także za stworzenie całkiem nowego systemu wentylacji dla tej przestrzeni. Wymagało to budowy nowej wentylatorni i poprowadzenia instalacji po elewacji budynku, w specjalnych obudowach. Było to kluczowe, by w tym miejscu mógł powstać ten unikatowy koncept gastronomiczny z kilkunastoma stacjami do przyrządzania posiłków na ciepło. – Ta część prac była przeprowadzona przez Spaceplan na zamówienie właściciela budynku i wymagała zaproponowania nieszablonowych rozwiązań, nad którymi pracowało we współpracy kilka działów firmy: instalacji, architektów i zarządzania projektami – zdradziła Agnieszka Chołuj, prezes Spaceplanu i dodała, że projektem zarządzało aż trzech project managerów – każdy odpowiedzialny za inny rodzaj prac (budowlane, wentylacyjne i elektryczne). Specjalnych rozwiązań wymagało oświetlenie przestrzeni, istotna także byłą odpowiednia jakość realizacji – koncept wymagał odpowiedniego doświetlenia stanowisk kulinarnych, oświetlenie musiało także stanowić ozdobę miejsca.
 
Oprócz pomieszczeń, gdzie przebywają goście CulinaryOnu, które musiały być funkcjonalne i estetyczne, Spaceplan wykończył także zaplecze gastronomiczne. W przypadku tak dużej szkoły gotowania przygotowalnia, kuchnie dla personelu mają kluczowe znaczenie i wymagały specjalistycznego podejścia do prac – stąd między innymi wybór Spaceplanu jako generalnego wykonawcy. Od funkcjonalności i warunków higienicznych zależy bowiem powodzenie eventu kulinarnego.
 

Kontynuując zgadasz się na politykę cookies. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close