Japoński sposób świętowania Nowego Roku znacznie różni się od hucznych imprez w innych częściach świata. Jest to czas spędzany z rodziną i bliskimi osobami, połączony z zadumą oraz podsumowaniem mijającego roku.
W ostatni wieczór roku tradycyjnie domownicy jedzą wspólnie makaron gryczany soba – symbol długowieczności. Następnie udają się do świątyń na Hatsumōde, gdzie o północy odbywa się rytuał 108 uderzeń w dzwon. Wydobywający się z nich dźwięk ma ponoć oczyszczać nas ze 108 żądz i pokus ukrytych wewnątrz nas.
Pierwsze trzy dni Nowego Roku są wolne od pracy. Zwyczajowo czas ten spędza się w gronie znajomych, na zabawach, śmiechu oraz jedzeniu przysmaków. Ponieważ w tym czasie powinno unikać się pracy, gospodynie domowe serwują wyłącznie uprzednio przygotowane potrawy na zimno.
Jeśli i wy macie ochotę na leniuchowanie nie tylko w pierwszych dniach nowego roku zapraszamy do Mizu gdzie czekają na was przepyszne smaki Japonii.
Kontynuując zgadasz się na politykę cookies. Więcej informacji
The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.